3
Komen

Disable Right Click.?

Adakah anda tidak suka orang lain mengambil apa sahaja kandungan dalam blog anda.?
Dan pada masa yang sama anda tidak suka dengan kod² yang berserabut yang perlu di edit dalam 'edit html'. Kini ada cara mudah untuk realisasikan hasrat anda.:)

Kenapa Perlu Disable Right Click.?
Kebiasaannya,seseorang pemilik blog akan menggunakan fungsi ini untuk megelakkan orang lain mengambil apa yang ada dalam blog mereka. Samada tidak senang ayat mereka ditiru bulat² (copy paste), ataupun untuk mengelakkan bandwidth habis digunakan. Kebiasaan alasan yang aku selalu baca adalah kerana ada orang yang copy entri mereka bulat².

Berikut adalah contoh msg yang akan keluar apabila anda aktifkan disable right click


Disable Right Click dalam blog



Berikut adalah cara yang mudah untuk menggunakan fungsi ini.


1. Copy kod ini.

<script language=JavaScript>
<!--

//edit by unwanted


var message="Masukkan Mesej Anda Disini";

///////////////////////////////////
function clickIE4(){
if (event.button==2){
alert(message);
return false;
}
}

function clickNS4(e){
if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){
if (e.which==2||e.which==3){
alert(message);
return false;
}
}
}

if (document.layers){
document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
document.onmousedown=clickNS4;
}
else if (document.all&&!document.getElementById){
document.onmousedown=clickIE4;
}

document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false")

// -->
</script>


2. Paste pada "HTML/javascript" dalam blog anda.
Dashboard >Layout>Add a Page element >html/javascript. 


Apabila sudah siap, save dan lihat kesannya pada blog anda.:  


tima kasih unwanted86 sebab sudi kongsi tutorial dgn pakjoe

SUKA??? LIKE,TWEET AND G+ :)

3 00 dh komen korong bla lg nk komen:

Ahmad Haziq Azlan said...

macam tak best je takleh right click....
suka open new tab

caah said...

thanks...dah wat

Spudin said...

baguih tuto ni :D