3
Komen

Branded

Assalamualaikum...!

Apa khabar?

Last two weeks was crazy! Tapi alhamdulillah, weekend kali nie memang free habis!! XD
Bosan plak... Hm.. Straight to the point..


BRAND...


Dunia materialistik hari telah membuatkan ramai orang gila dengan jenama.

Gucci la... Prada la... LV... Coach la... Bonia la... Itu la.. Ini la...
Dan banyak lagi...

Itu belum masuk kategori kosmetik... kereta... dan lain-lain...

Sekarang nie ramai orang yang sibuk mengejar barang-barang branded nie. Bila ada orang pakai handbag LV lalu, berjuta-juta mata memandang...

" Fuuhh~ LV teeeewww "
gedik sangat sebut eew-eewww...

Makin banya barang-barang kita yang branded, lagi ramai la orang yang mengagumi...
Bangga jer jalan sambil mendongak ke langit...
Sambil tayang barangan yang berjenama mahal lah sangat tue kan...

Lepas tue, kalau ada kawan atau sahabat handai yang pakai barangan tak berjenama ataupun jenama sengkek-sengkek, seronok jer dia jadi bahan kan...
Bahan jenaka...
Kalau orang pergi shopping kat tempat-tepat murah atau kat bundle ker, terasa hina sangat orang tue kan....


Aku personally rasa, aku takde pun fanatik kat any brand or jenama...
Kalau aku beli sesuatu yang branded tue, bermakna aku suka kat benda tue...
Not because of the brand..
Kalau ada benda murah yang berkenan di hati pun, aku beli jer...
Senang cerita, tak kisah la benda tue berjenama ke tak... Janji berkenan di hati...



Orang cakap, jenama tue satu simbol kekayaan...

Ya.. aku setuju...



Aku rasa, yes, jenama satu simbol kekayaan. Tapi it depends on pembeli tue juga. Seorang yang pakai handbag LV tak semestinya kaya. Entah-entah, berbulan kebulur tak makan semata-mata nak beli handbag tue... Kaya sangat ke macam tue? huhuhu

Tak pun, berhutang keliling pinggang nak beli kereta mercedez benz... Lepas tue, hidup melarat... Hutang keliling pinggang... Makan kena sukat... Bil itu ini terpaksa delay... Kaya sangat ke macam tue?

Biar papa, asal bergaya...
Kata orang lama-lama...


Aku rasa, ya, memang jenama tue satu simbol kekayaan...
Tapi, biarlah ia symbolize orang yang benar-benar layak...
Kalau orang kaya, nak pakai Coach... pakai lah...
Mungkin diorang dah tataw dah duit nak letak kat mana...
Semua orang miskin kat Malaysia nie depa dah sedekah...
Semua masjid dan surau depa dah fund...
Yayasan tue yayasan nie semua dah bagi sumbangan...
Then duit lelebih sikit tue, buat beli handbang Gucci...
So okey lah kan.. kot...


Jangan kita, makan pun macam ada takde...
Duit simpanan seratus dua jer...
Sedekah jariah entah ke mana...
Lepas tue, sanggup bergadai nak beli barangan berjenama kan....
hm...


Apa guna orang tampak kita kaya, padahal hakikatnya papa kendana...
Ramai orang kaya di luar sana yang walaupun duit berjuta tapi masih bersederhana...

Bak kata Prof. Dr. Muhaya,
" Kita suka beli benda yang kita tak perlu,
dengan duit yang kita tiada,
Dan tunjuk pada orang yang kita tak suka... "


Ini peringatan untuk diri saya sendiri dan pembaca di luar sana.....




Dearest,
Razil....
SUKA??? LIKE,TWEET AND G+ :)

3 00 dh komen korong bla lg nk komen:

Spudin said...

haha ...ouh ! betul tuh ..tapi , tak kisah miskin atau kaya nak berfesyen jangan perangai tu lari dari sisipan asal islam sudah

Spudin said...

haha ...ouh ! betul tuh ..tapi , tak kisah miskin atau kaya nak berfesyen jangan perangai tu lari dari sisipan asal islam sudah

Cik Amal said...

<---- suka brg berjenama tapii kalau tak de duit jangan harap lah nak bolehh belii

=)
http://sayacikamal.blogspot.com/