Tahu apa sebenarnya yogurt? Yogurt adalah susu pekat masam akibat dari tindakan sejenis bakteria dan menghasilkan Yogurt yang berkrim dan rasa yang sedikit masam. So bakteria apa yang menyebabkan susu ni menjadi masam? Dalam bahasa agak saintifik, bakteria ni akan menukarkan laktosa iaitu susu tersebut kepada asid laktik yang mana menghasilkan masam. Asid kan masam.
So bakteria yang bertanggungjawab ialah Lactobacillus dan dimana bakteria ni didapati? Di dalam usus percernaan. untuk mendapatkan bakteria ni, dari najis bayi berumur 2 tahun kebawah diambil. Tapi jangan panik kepada peminat yogurt, bukan setiap kali mahu buat yogurt, pengilang akan ambil tahi bayi tersebut, tetapi hanya pada peringkat awal pembuatan sahaja. Kemudian melalui pembiakan semula bakteria ni dan melalui teknologi yang semakin maju, bakteria ni mampu membiak dan dapat digunakan dalam pembuatan yogurt.
Kebaikan yogurt ni dikatakan dapat menghindarkan dari cancer. Jangan geli pulak nak makan.hahhahha Tu yang buat penambah perisa sebenarnya....
Tapi dah baca jangan tak makan pulak, tu adalah masa mula2 dula nak cari bakteria tu, sekarang guna bakteria yang sudah dibiakkan hasil perkembangan teknologi. Nanti bankrup pulak syarikat yogurt.
Tweet
Tapi dah baca jangan tak makan pulak, tu adalah masa mula2 dula nak cari bakteria tu, sekarang guna bakteria yang sudah dibiakkan hasil perkembangan teknologi. Nanti bankrup pulak syarikat yogurt.
5 00 dh komen korong bla lg nk komen:
..buat akak suspens je pasal artikel yogurt nih ... hehehhe
thanks anyway for the ggod info ya pak joe ...
hehehe relax la hahah
eiii,,baru ja makan hikhik,,
hahaha p la mkn sedap oooooooooooo
hahaha..patut laa sodappp je ! saya penggemar yogurt. walopun ada bahan "taho bayi" but it's okay . bayi 2 tahun ke bawah cuma makan bubur . hihi. nasib bek bukn tahi orang dewasa kan. :P
Post a Comment