0
Komen

Tak nak kawin sbb takut cerai !
Hurm.. Takut nak kawin ! Sebabnya ?? Takut cerai ! Loh… Awat gitu ?  Dia kata ramai kawan kawan dia cerai berai jadi dia takut gak nak kawin ..
Loh .. tak cuba tak tau kan ? Kalu dah cerai , nak kata apa dah .. Mmg  gitulah perjudian hidup ini .. Ada atas , ada bawah .. Ada bahagia dan ada derita .. Keseimbangan inilah yang mewarna-warnikan dunia kita ..
Bayangkan kalau semua orang bahagia.. Jadi perjalanan hidup kita ni seolah tiada rintangan.. Kita dpat je apa yang kita nak.. Macam orang paling kaya di dunia.. Dia mampu beli apa saja ! tapi dia seronokkah ? Yang tak mampu macam kita ni tertelan air liur ,maka kita punya impian tapi bila boleh terlaksana kita lak tamo .. Kenapa ? Biarlah hidup begini.. Lagi bahagia.
Sama seperti perkahwinan.. Kalau kawin , cucuk pastu dapat anak.. Besarkan anak kemudian mati. Apa yang menariknya ? Semua berjalan dengan lancar jeer … Allah tak duga langsung hambanya. Macamana nak tau hambanya tu seorang yang benar benar alim serta takwa ? Melalui dugaan itulah jawapannya.
Dugaan itu adalah tanda kasih Allah pada hamba-hambaNya. Ibarat exam di sekolah.. Kalau masuk kelas baca , tulis , main pastu balik.. Cukup 18 tahun , masuk U .. pastu keje .. kawin , mati.. Laaa.. Mana ujian kehidupan ini ??? Takde langsung ?
Perkahwinan , adalah satu perjalanan kehidupan yang paling mencabar. Kita bukan lagi menjaga satu hati tapi banyak hati nak kena jaga.. Bagaimana kita nak lakukan ? Dengan ujian itulah yang membuatkan kita semakin matang dan berani menghadapi kehidupan. Seterusnya bersyukur betapa kita sebenarnya senantiasa disamping Allah cuma kita saja tak menyedarinya .
Bercerai bukan satu penamat hidup sebaliknya permulaan hidup yang baru untuk lebih ke arah mengenali Allah . Bagaimana kita nak melakukannya ? Dekatkan diri dengan Allah.. Dan insyaAllah , akan dikurniakan kita jodoh lagi jika kita inginkannya.. Kalau tak nak ? Tepuk dada tanya selera.
Hidup hanya sekali. Nikmatilah sebelum mata tertutup buat selamanya. Sekadar pendapat .. Wallahualam.

SUKA??? LIKE,TWEET AND G+ :)

0 00 dh komen korong bla lg nk komen: