15
Komen

Tips : Meringankan Blog

Hii ~
Assalamualaikum !!

hehehe . Amacam korang semua ! Sehat takk ?
Takk ? Alar.. Kesiann nyer. G mam ubat , pat ! hehe :)

Oke , Kali ni , pakjoe nak share ciket tips , macam mana nak ringankan blog korang tuh !:)
Jap , before tuh , pakjoe nak tanya ,  Blog pakjoe BERAT or RINGAN ? hehe.

Ntah lah , pada pakjoe , blog pakjoe niyh agak ringan lah kott !
Tak tahu lak , pada korang apa ! :) okiee! :) Cepat!! Cepat ! Korang nak tahu ke tak ?
Kalau nak tahu , boleh teruskan baca ye ..
Kalau tiba tiba tak de mood ker, or malas nak dengar celoteh pakjoe , korang boleh 
KLIK SINI .. oke  .?:) Trimaass ~

Oke . Bagi sesiapa yang nak teruskan tuh , pakjoe bagi ciket tips taww?:)



Jangan Letak Terlalu Banyak Widget
Tahu ke korang . Apa itu Widget ? hehe . tAk tahu ye..? alar. yang korang letakkan dekat Sidebar korang tuh , and yang korang dok Tekan - tekan Add Gadget tuh , haa. itu lah Widget ! HAHA! Kalau  Blog korang penuh dengan Widget , memang selalunye , ianya akan memberatkan blog korang n automatik , blog akan lambat untuk load :)


Elakkan Meletak Widget yang TAK Penting
Apa Maksud pakjoe ye? hehe , Alar . oke . macam niyh . Korang tengok dekat Sidebar korang . Ada tak korang letak e.g : Jam (clock) , Hit Counter , Gambar Comel ( Welcome To My Blog) , Animation Widget and so on . ada kan ? hee . kalau korang nak blog korang nampak kemas dan ringan , SILA lah padam benda2 alah itu semua :) Yupp! Lyssa tahu , kalau letak benda tuh semua , memang CANTIK ! Tapi , kalau korang tak nak orang LARI drpd blog korang , yang disebabkan lambat loading , korang buang lah ehh ? :)


Jangan Upload Terlalu Banyak Gambar
Oke , yang ini , for sure semua orang tahu kan ? Makin banyak korang upload pic kat blog korang tuh , makin lambat lah n berat lah blog korang . Korang nak ker , blog korang lambat loading ? For Sure tak nak lah kan . hee! Ye . Terus terang pakjoe cakap , bila pakjoe masuk someone punya blog yang lambat loading kan , pakjoe terus keluar dengan menekan PANGKAH dekat Tab tuh . pakjoe niyh , bukannya jenis yang suka menunggu. Sapa yang kenal pakjoe tuh , diorang tahu ler.. hehe :) Ampukk bukk !


Kurangkan Jumlah Entry di Blog Anda
Ohh .yeah ! Kalau boleh , jangan letak terlalu banyak entry yang korang post tuh , dekat blog korang ekk . Sekurang-kurang nya , ada 3 atau 4 je pon sudah cukup :) Kalau banyak2 nanti , takot lambat pulak nak loading kan ? :))


***Ohh ye ye. pakjoe rasa itu je lah , yang pakjoe tahu , untuk meringankan blog ! Kalau ada sesapa yang nak tambah apa yang korang tahu , boleh lah tinggalkan tambahan korang , di ruangan komen oke? :) Makacehh yea banyak2 , cebab sudi singgah and baca :)


Kalau korang sukakan entry ini ,
Silalah LIKE and COMMENT ok ?:)
tata ;)


SUKA??? LIKE,TWEET AND G+ :)

15 00 dh komen korong bla lg nk komen:

Saza Infineez said...

ooo camtu yerrrr...hurmmmm....

amy syifa said...

nice tips~ C;

Ku Azhar said...

pak joe!! hehehe blog ku berat x?

choc_fuza said...

thanks ats tips nie...

shazhanis salika said...

masuk blog anis berat ta..?

syazwan tahir said...

oh..begitu,btw biler pak joe masuk belog saya berat x?

dayana nali said...
This comment has been removed by the author.
khairul@kechik said...

tips yg amat berguna...

El-Janna said...

huhuk betui tu.blog pak joe pun ringan je^^

cerita best said...

(AMY SYIFA)tq sbb terjah

(ku azhar)blog ku x berat pun ringan ja blog pakjoe cm mna berat x ???

(choc_fuza)wc datang lg ye

(Shazhanis salika)x berat pun ringan ja

(syazwan tahir)x berat pun

(khairul@kechik)btl2

(el-janna)btl ke ringan x tau lak hahahah


tq la pada suma sbb terjah blog pakjoe nie...sekarang nie pakjoe sibuk sgt sampai komen pun x sempat nk bls komen korang sori sgt2

Bdx Kesepian !! said...

maksudnya kita kena padam lh entry yg lama2 tu ??
hee , ta phm lh :D

cikyanxyanx said...

blurr sebentar :) na pahamkan ayat pakjoe ni ~

cikyanxyanx said...

blurr sebentar :) na pahamkan ayat pakjoe ni ~

cerita best said...

cikyanxyanx said...
x phm ka

Alya Natasha said...

nice tips :)