7
Komen

Upload Gambar Dalam Blog


Meletakkan gambar dalam sesebuah entri dalam sesebuah blog dapat 'merancakkan' lagi kandungan sesebuah entri.

Kebiasaannya gambar yang diletakkan adalah berkaitan dengan entri yang ditaip.
dan adalah biasa pengunjung sesebuah blog suka membaca entri sesebuah blog yang juga mempunyai gambar walaupun sekeping.:)

Tutorial untuk upload gambar dalam blog adalah seperti berikut.


1.Login seperti biasa, klik pada 'new post'


2.Pada paparan, klik pada icon upload picture seperti yang ditunjukkan dibawah.
-Kedudukan berbeza bagi keadaan 'html' dan juga 'compose' tetapi simbolnya tetap sama.

atau


3.Klik 'choose files'.



4.Pilih gambar yang anda hendak letakkan dari komputer anda.


Nota: Jika korang hendak upload lebih daripada 5 gambar, cuma ulang semula langkah 1 hingga 5.



SUKA??? LIKE,TWEET AND G+ :)

7 00 dh komen korong bla lg nk komen:

D i n said...

bagus ni nice tips :D

fifie said...

Pakjoe lain ke kalau kita taip entry guna HTML dan compose tu ? fie selalu taip dalam compose.

Keiruchan Agatha said...

mampir sebentar ke blog mu...:D
templatenya unik dah

sukakartun said...

entri ada gambo baru best..kalau penuh ngan tulisan aja pening plak orang yang nak membaca..hehe

encik cool said...

wah!!baru tau cmea nak letak gambar dlm blog..Sangat2 tidak tahu...

Si Matatajam said...

Nice tutor for newbie..

Bonda Ryan said...

as salam..

bonda mmg dah pro dah upload picca nih (eksyen..kih3!!). tapi yang jadi masalahnya bila skang nih dah tak bulih nak upload picca..camner tuh? ce citer cikit ^_^