7
Komen

Upload video dalam blog


Selain gambar, video juga memainkan peranan yang penting untuk seseorang blogger untuk mempelbagaikan kandungan entri dalam blog.tekan nie

Video boleh merangkumi samada aktiviti peribadi, video klik lagu kegemaran, video klip percutian, tutorial dan apa sahaja yang dilihat lebih memudahkan untuk disampaikan kepada pengunjung ataupun untuk tatapan pemilik blog sahaja.
Cara untuk letak video dalam blog


Untuk mengupload video menggunakan kaedah yang tersedia untuk blogger adalah seperti berikut.

1. Login ke dalam akaun blogger anda, kemudian klik pada new post.




2. Pada paparan yang muncul, klik pada icon video seperti yang ditunjukkan.


3.Klik 'choose files'.


4. Untuk sesebuah video, masa diperlukan untuk memproses video tersebut sehingga dapat dipublishkan. Bergantung kepada saiz video.


Anda boleh save dahulu hasil kerja anda dan kembali selepas beberapa ketika untuk pastikan samada video tersebut sudah boleh dimainkan atau tidak.

Contoh video yang diupload:


video





SUKA??? LIKE,TWEET AND G+ :)

7 00 dh komen korong bla lg nk komen:

fifie said...

Hari tu fie share straight dari youtube. Nasib baik boleh. hehe

Mas Zull said...

assalamualaikum pak joe...menarik2 info ni...;)

Nurmujahidah Ismail said...

assalaamualaikum. wanna invite you to join ga free domain for all participants. no winners will be selected as all participants will get the free domain!!! :D

mujadafewa.blogspot.com/2012/12/giveaway-free-domain-for-all.html

timm_bill said...

nape timm cm sush eh nk uplod vdoe..besaq sgt kowt eh??

cik kecikMOMOT said...

singgah sini...bes la minus one tuh..emm folow saye k.. www.lensakecikkecik.blogspot.com

pha is said...

kat tempat aku ni, vdeo utube kna block. tapi yg herannya, vdeo blog pun tak bleh buka... sbb tu kat blog aku, slalu buh vdeo dari fb.. pkai embed code.. hehe

Dunia Wilma said...

Nice tutorial PakJoe ^_^